Tuesday 9 July 2013

TAT NENAS GULUNG

 
Bahan:
1 kg tepung gandum
625g mentega (2 1/2 buku mentega)
4 kuning telur
1 putih telur
1/2 sudu teh garam halus                           
15g gula halus-resepi asal tak letak
1 sudu teh esen vanilla
 
1 kg jem nenas
 
Sapuan:
1 kuning telur + pewarna kuning + 1/2 sk air-kacau sebati
 
Cara membuat:
1.Campurkan kuning telur,putih telur,garam,esen vanilla dan pewarna kuning dalam mangkuk
   kecil.Pukul sedikit.
2.Dalam mangkuk besar,gaulkan mentega,gula dan tepung hingga menjadi serbuk roti.
3.Kemudian masukkan campuran telur tadi.Gaul sebati.Masukkan dalam acuan tat gulung,picit
   dan letakkan jem.Kemudian gulung.
4.Sapu atasnya dengan bahan sapuan kemudian bakar pada suhu 160'C selama 20 minit atau
   sehingga masak.(suhu dan masak bergantung pada jenis oven)

No comments:

Post a Comment

Bacaan lain