Sunday 19 May 2013

Ikan bakar cicah air asam



Perencah Ikan Bakar
bahan2
cili kering, bawang merah, bawang putih, air asam jawa, belacan, kunyit, garam dan minyak masak (kisar dan tumis spt sambal tumis sampai pekat dan menjadi pes)

Ikan - ikan cencaru dibuang kulit
Daun Pisang

Cara2:
Potong daun pisang segi empat tepat (ikut besar ikan) basuh dan keringkan
letak atas pinggan..lumur pes ikan bakar diatas daun pisang..letak ikan dan lumur pes pada ikan..balut ikan dan bakar..bakar dalam masa 15 minit..terbalik2 ikan...supaya masak rata di kedua2 belah

Air Asam
Bahan2
2 ulas bawang besar
5 biji cili api
1 biji cili merah
1 inci belacan
Air asam jawa
garam
perahan 2 biji limau kasturi jika suka

cara2:
Hiris bawang besar, cili api dan cili merah
letak dalam mangkuk...letak belacan..dan air asam..ramas dan gaulkan
perah limau kasturi

No comments:

Post a Comment

Bacaan lain